Svenska friluftsförskolor 

-hälsa, miljö, trygghet,
fantasi och glädje!

Försäkring och skadeanmälan vid olyckor 

Eskilstuna kommun har en kollektiv olycksfallsförsäkring hos Länsförsäkringar. Förskolebarn och elever inom grundskola och gymnasium i Eskilstuna kommun är försäkrade dygnet runt (gäller även fristående förskolor och friskolor).

Försäkringen gäller under perioden 2014‑04‑01 – 2018‑12‑31.
Försäkringsbeskedet kan du ladda ner här


Anmäla skada

Anmäl skadan till Länsförsäkringar och uppge kommunens försäkringsnummer: 58746.

Kontaktuppgifter till Länsförsäknringar
Telefon: 0155‑48 40 00
E-post: [email protected]

Om ditt ärende gäller en skada som inträffat före 1 april 2014 se Eskilstuna kommuns hemsida.


Som alla förskolor har vi en sjukdomspolicy som vi följer med anledning av sjuka barn och smittor som sprids mellan barnen. Vår önskan är att ni föräldrar litar på oss och har förtroende för vårt omdöme att ringa hem Era barn när de är sjuka eller när vi anser att de inte orkar med verksamheten på förskolan. Vi ser till barnets allmäntillstånd. Barnet kan vara sjukt utan att ha feber. Även om barnet verkar piggt hemma så kan det vara jobbigt att vara bland många barn på förskolan. Denna bedömning görs med omtanke om det sjuka barnet men också av hänsyn till andra barn och vuxna. Vid fler sjuka med samma sjukdom informerar vi alltid er föräldrar och vid misstanke om utbrott av smitta desinficerar vi barnens händer. Vill ni inte det ber vi er säga till oss. Om vi gör vårt bästa på förskolan för att undvika smittospridning vill vi att ni respekterar följande punkter:

Handhygien
Var alltid noga med handhygien. Var extra noga vid sjukdomsutbrott, använd er då gärna även av ett återfettande handdesinfektionsmedel både på vuxna och barn.

Magsjuka och diarré
Eftersom barnet smittar länge efter det att barnet är symptomfritt bör man vara hemma minst 72 tim efter sista vattentunna diarré eller kräkning. Barnet ska ha kommit igång och ätit vanlig mat innan det kommer till förskolan. Man bör hålla syskon hemma för att förhindra att smittan sprids vidare.

Feber
Barnet ska ha minst en feberfri dag hemma innan det kommer åter till förskolan.

Förkylning
Barnet behöver inte vara hemma från barnomsorgen på grund av förkylningen, såvida det inte är trött, febrigt eller inte orkar med verksamheten. Det är alltså barnets allmänna tillstånd som avgör om barnet kan vara på förskolan eller inte. Rådgör gärna med personalen, se till hur natten varit. Att orka vara i en stor barngrupp är inte desamma som att orka vara uppe och igång i lugn hemma miljö.

Ögoninfektion
Barnet ska vara hemma när ögonen varar mycket, eller är röda och svullna så att barnet mår dåligt av det. Man ska tänka på god handhygien och till exempel hålla familjens handdukar åtskilda för att slippa smittspridning.

Impetigo (Svinkoppor)
Barnet ska vara hemma tills skorpan är torr.

Vattkoppor
Barnet ska vara hemma tills kopporna torkat.

Åter till förskolan
Meddela senast klockan 15.00 dagen innan barnet kommer tillbaka till verksamheten, detta för att underlätta vår planering av personal och mat.

Löss Man kan förebygga spridning av löss genom att göra det till en vana att kamma igenom håret med luskam några gånger per termin.

Tänk på....att tvätta gosedjur och byta nappar eftersom dessa ofta är en smittospridare.